Harvard-2017: Cosmology with CMB-S4

From CMB-S4 wiki
Jump to: navigation, search

Welcome to the wiki for the CMB-S4 Collaboration workshop at Harvard, August 24-25, 2017.

Official Workshop Website: Registration, Participants, Hotels, Logistics.

Workshop overview

CMB-S4@Harvard continues a successful series of workshops bringing together the CMB experimental and theoretical community to plan a coordinated, stage-4 ground-based CMB experiment.

Topics of this workshop may include

  • Science case updates and discussion of a possible second edition of the science book
  • Review of the CMB-S4 technology book
  • Progress on sky models, simulations, data quality validation
  • Other inputs for the fall report of the CMB-S4 Concept Definition Team
  • Definition of the CMB-S4 collaboration model.

The program for the two days of the main workshop will be developed below. Meetings of the CMB-S4 CDT will continue over the weekend (Aug 26-27).

About this wiki

As for previous workshops, we will use this wiki to organize the sessions and to capture the input from the sessions, and develop next steps. Initial page stubs will be provided for each break-out session. The wiki will be used during the break-out sessions, and also for the plenary session. Participants are encouraged to edit the wiki directly, including uploading plots or a few slides.

Hints for formatting this wiki can be found here: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting

Thursday, 24 August

All plenaries in Jefferson 250, breaks in Jefferson 450 (Library)

Join Thursday's plenary session remotely by clicking here or join Blue Jeans by phone: +1.408.740.7256 or +1.408.317.9253, Meeting ID: 551963402 #

8:00AM Light Breakfast, Coffee (Jefferson 450 (library))

Plenary

9:00AM Introduction -- welcome, logistics, workshop goals, context (20 min) - Chris Stubbs (Harvard Physics), John Kovac, Cora Dvorkin

9:20AM S4 Overview and Community Vision as expressed so far (20 min) - John Carlstrom

9:40AM CDT overview & schedule & cost status update (10 + 5 min) - Charles Lawrence

9:55AM PLENARY: S4 Vision and CDT Synchronization - Chair: Mark Devlin; scribe: Akito Kusaka

12:00PM LUNCH (90 min)

1:30PM PLENARY cont: S4 Vision and CDT Synchronization continued

3:00PM BREAK (30 min)

3:30PM PLENARY: Elements of the S4 Collaboration - Chair: John Carlstrom

Plenary Poster session

  • 5:30PM Lightning talks - all
  • 6:00PM Posters + drinks and light food in reception area

Friday, 25 August

All plenaries in Jefferson 250, breaks in Library (Jefferson 450)

Join Friday's plenary session remotely by clicking here or join Blue Jeans by phone: +1.408.740.7256 or +1.408.317.9253, Meeting ID: 551963402 #

8:00AM Light Breakfast, Coffee ( Jefferson 450)

8:25AM Morning Announcements and break into Parallel Session (5 min) (Jefferson 450))

8:30AM Parallel sessions I: Collaboration WGs (50 min)

9:20AM Parallel sessions II: Science updates for Decadal (40 min)

10:00AM BREAK (30 min)

10:30AM Parallel sessions III: Instrument and Analysis WGs (50 min)

11:20AM Plenary: Reports from Parallel I (3x(8+4) min=36 min) - Chair: Clem Pryke (Jefferson 250)

12:00PM LUNCH (60 min)

1:00PM Plenary: Reports from parallels III (3x(8+4) min=36 min) - Chair: Julian Borrill (Jefferson 250)

1:40PM Science Case & Preparing for the Decadal Review - Chair: Cora Dvorkin

  • Mechanics of decadal review process and timeline (5 + 5 min) - John Carlstrom
  • Reports from parallels II here w/ emphasis on synergies (3x(8+4) min=36 min) - Session II chairs
  • Organizing outreach (White papers, conferences, ...) (40mn) - Lloyd Knox

3:10PM BREAK (20 min)

3:30PM Plenary Concluding Session

  • 3:30PM Panel discussion: Post CDT planning and goals for the next S4 workshop 1) Collaboration 2) Decadal 3) Sims 4) R&D - Moderator: Knox, panel: Clarence Chang, Tom Crawford, Mark Devlin, Raphael Flauger, Clem Pryke
  • 5:00PM Thanks and adjourn