SLAC-2017: Cosmology with CMB-S4

From CMB-S4 wiki
Jump to: navigation, search

Welcome to the wiki for the Cosmology with CMB-S4 workshop at SLAC National Accelerator Laboratory, February 27-March 1, 2017.

Official Workshop Website: Venue, Participants, Hotels, Logistics.

Workshop overview

SLAC-2017 continues a successful series of workshops bringing together the CMB community to plan a coordinated, stage-4 ground-based CMB experiment.

Themes of this workshop include a particular focus on

  • Clusters and high-ell science
  • Systems engineering and technical flowdown
  • Discussion of the structure of a formal CMB-S4 scientific collaboration.

The first two days of the workshop are a formal program (agenda below), plus a splinter meeting on the third day.

About this wiki

As for the previous two workshops, we will use this wiki to organize the sessions and to capture the input from the sessions, and develop next steps. Initial page stubs will be provided for each break-out session. The wiki will be used during the break-out sessions, and also for the plenary session. Participants are encouraged to edit the wiki directly, including uploading plots or a few slides.

Hints for formatting this wiki can be found here: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting


Monday, February 27: Towards L-1 Science Requirements

All plenaries in Kavli Auditorium in Building 51

Join Monday plenary session remotely by clicking here

8:00 am Continental Breakfast

9:00 am Introduction - 15 minutes

  • Welcome, agenda - Kent Irwin
  • Comments on path forward - John Carlstrom

9:15 am: Reports from CDT and agencies - 45 minutes

  • Update from CDT - Charles Lawrence
  • Update from NSF - Vladimir Papitashvili
  • Update from DOE - Kathy Turner

10:00 am: Core Science and Beyond - 10 minutes - Scott Dodelson

10:10 am: Coffee break - 35 minutes

10:45 am: Clusters and high ell science - 2 hrs 15 mins - Coordinators: Jo Dunkley and David Spergel

1:00 pm: Lunch

2:30 pm: Special session: LSST-CMBS4 science - 45 mins - Moderator: Amber Miller

  • Steve Kahn
  • Elisabeth Krause

3:15 pm: Coffee break - 30 minutes

3:45 pm: Foregrounds and simulations - 1 hour - Coordinator: Lloyd Knox

4:45 pm: Plan for Day 2 - 15 minutes - Kent Irwin

5:00 pm: DOE/NSF Project Experience - Key Ingredients to Success - 30 mins - James Yeck

5:30pm: Group photo in SUSB lobby.

6:00 pm Reception.

Tuesday, February 28: From Science Requirements to Instrument parameters

All plenaries in Kavli Auditorium in Building 51

Join Tuesday plenary session remotely by clicking here

8:00 am Continental Breakfast

9:00 am: Lessons learned from Stage-3 experiments - 1 hour - Moderator: Lyman Page

  • Polarbear/Simons Array
  • SPT
  • AdvACT
  • BICEP/Keck

10:00 am: Coffee Break -- 30 mins

10:30am: Complementary opportunities - 1 hour - Moderator: John Ruhl

  • Simons Observatory - Mark Devlin
  • Ground-based CMB programs in Europe - Ken Ganga
  • Tibet - Chao-Lin Kuo
  • CCAT-Prime - Michael Niemack

11:30 am: Overview of CMB-S4 Technology Book - 30 minutes - Zeesh Ahmed and Aritoki Suzuki (Link to the latest Technology book File:Cmbs4 instbook 20170227.pdf)

12:00 pm: Technical Flowdown: Systems Engineering - 45 minutes - Steve Padin and Jeff McMahon

12:45 pm: Lunch

1:00 pm: Discussion on next steps for Cluster and high ell science - Kavli Auditorium (Bring your own lunch) - 1 hour 15 minutes - Moderator: David Spergel

2:00pm: Parallel sessions - 2 hours

4:00pm: Coffee Break - 30 minutes

4:30pm: SLAC-2017: Final session - 1 hour 30 minutes

  • Parallel session summary
  • Panel: Scientific collaborations in large DOE/NSF projects - Moderator: Kent Irwin
    • Tom Shutt: LZ
    • Steve Kahn: LSST DESC
    • Jim Yeck: IceCube
  • Considering a scientific collaboration for CMB-S4 - Kent Irwin

6:00pm: Closing & Adjourn File:Next S4 workshop in Harvard.pdf

Wednesday, March 1: Extended breakout meetings

9:00am: Instrumentation breakout - Aritoki Suzuki and Zeesh Ahmed